Filijale: Beograd l Sofija l Varna l Stara Zagora 

 

Telefon: (011) 7 357 357 l (069) 5 357 357

Uvećana prostata često dovodi do stvaranja kamenja u mokraćnoj bešici

 

Kako su povezani? Uvećana prostata vrši pritisak na susedne organe, naročito na mokraćnu bešiku. Prilikom mokrenja bešika se obično ne može u potpunosti isprazniti, što dovodi do zadržavanja urina u bešici. Što je veća prostata, veća je i količina zadržanog urina. Urin se koncentriše, minerali u njemu kristališu i formiraju malo kamenje koje može izazvati bol u stomaku, bolno mokrenje, nelagodnost u predelu penisa i krv u mokraći. Sa druge strane, to povećava i rizik od nastanka urinarnih infekcija.

Sve ovo dovodi do toga da se o uvećanoj prostati razmišlja kao o jednom kompleksnom problemu.

Jednokratna Tulijum laserska procedura trajno rešava problem. Tulijum 200 vati je odlično rešenje kako za uvećanu prostatu tako i za kamenje u mokraćnim kanalima i bešici. Po prvi put u istoriji laserske urologije to se može obaviti istovremeno, upotrebom samo jednog laserskog sistema – u toku jedne operacije, upotrebom jedne anestezije, za veoma kratko vreme.

 

Kada je pravo vreme da uradite ono što je neophodno za vašu prostatu? Veliki broj muškaraca se mesecima i godina stoički nosi sa problemima uvećane prostate. Veliki je broj i onih koji ne propuštaju redovan godišnji pregled kod urologa i na taj način sebi obezbeđuju miran i spokojan san do narednog pregleda.

 

Razmislite o tome u kojoj meri su ove pojave deo i vaše svakodnevice - slabo ili sporo mokrenje, osećaj nepotpunog pražnjenja mokraćne bešike, težak početak mokrenja, učestalo mokrenje, često mokrenje noću. Intervencijom specijaliste ovi problemi se mogu na vreme savladati i samim tim se mogu izbeći krajnji stadijumi kao što je iznenadna potpuna nemogućnost mokrenja. Hirurška intervencija laserom Tulijum 200 vati je sigurna metoda sa izvanrednim rezultatom. Sama procedura protiče bez krvarenja, a rezultat je normalno uriniranje praćeno neprekidnim i jakim mlazom. Među postojećim laserima Tulijum je najnapredniji – odlikuje se najvećom snagom i vodećom preciznošću po razumnoj ceni. Zbog najnižeg stepena prodiranja u tkivo – samo 0.2 mm, trenutno ne postoji drugi laser koji može pružiti veću bezbednost okolnim tkivima.

 

Detaljne informacije o lečenju Tulijum laserom možete da dobijete u LASER MEDu Beograd. PO CENI KONSULTACIJE VRŠI SE KOMPLETAN PREGLED PROSTATE. Pregled obuhvata: konsultaciju sa urologom, merenje obima prostate, merenje rezidualnog urina (urina koji ostane u bešici posle mokrenja), tumorski marker PSA.

Naše usluge

LASERSKA HIRURGIJA PROSTATE

Tulijum (Thulium) 200 W jе najmoćniji laserski sistem na svetu. "Isparava" uvećanu prostatu, bez obzira na njenu veličinu. Vrhunska preciznost lasera omogućava svega 0,2 mm prodiranja u tkivo.


Laserska hirurgija prostate beleži nov napredak zahvaljujući najnovijem modelu Tulijum (Thulium) lasera snage 200 W 

Brz razvoj laserske tehnologije omogućio je muškarcima sigurniji i bezbolniji način rešavanja problema sa uvećanom prostatom. Tulijum (Thulium) 200 W sinonim je za kvalitet, brzinu i sigurnost. U Srbiji samo specijalisti LASER MEDa koriste ovu evolucionarnu tehnologiju.

Problem sa mokrenjem jedan je od prvih simptoma uvećane prostate, a u rizičnu grupu spadaju muškarci stariji od 50 godina. Simptomi koji se najčešće javljaju su učestalo mokrenje, otežano mokrenje i osećaj nepotpunog pražnjenja. Zadržavanje urina u mokraćnoj bešici izaziva kod obolelog seriju novih, ali bezuspešnih poziva na mokrenje. Objašnjenje ovog procesa je jednostavno: prilikom uvecanja prostate tkivo se širi i pritiska mokraćni kanal i bešiku, pa samim tim izaziva i promenu njihove anatomije. Na taj način strada ceo urinarni trakt, kao i mehanizam normalnog mokrenja.

U početku se primenjuje konzervativna, tj. medikamentna terapija. Međutim, ona ne može da spreči dalji rast prostate. Kada žlezda prostate dostigne određenu veličinu, koja je individualna za svakog muškarca, javljaju se ozbiljni problemi sa mokrenjem, koji mogu da se reše isključivo operacijom. Zadržavanje urina u bešici predstavlja najtežu fazu - može biti hronično, pri čemu zaostali urin stvara uslove za formiranje kamenja u mokraćnim kanalima i bešici, ili akutno zadržavanje urina, pri čemu je neophodno postaviti trajni kateter kako bi se omogućilo oticanje urina. Postavljanje katetera ne može se posmatrati kao trajno rešenje problema, on "otvara vrata" infekcijama i na taj način problemi postaju mnogo ozbiljniji. Mnogi muškarci mesecima i godinama žive sa kateterom bez saznanja da mogu zauvek da se odvoje od njega i da reše probleme sa mokrenjem.

Laserska operacija prostate je minimalno invazivna metoda kojom se, bez krvarenja, vrši isparavanje prostate, a muškarac vraća intenzitet urinarnog mlaza koji je imao u mladosti. Tulijum (Thulium) 200 W zauzima vodeće mesto među postojećim laserskim sistemima. Zahvaljujući snazi ovog lasera, skraćuje se vreme trajanja operacije, pa je samim tim kraće i vreme provedeno u spinalnoj anesteziji. Takođe, Tulijum (Thulium) laser odlikuje i vrhunska preciznost – samo 0,2 mm prodiranja u tkivo. To znači da ne može doći do oštećenja okolnih tkiva, radi se isključivo u granicama prostate, milimetar po milimetar. Tulijum (Thulium) laser je odlično rešenje i za uklanjanje kamena iz mokraćnog sistema, tumora mokraćne bešike i strikture (suženja) uretre.

Detaljnije informacije o tretmanu Tulijum (Thulium) i Holmijum (Holmium) laserom možete dobiti u LASER MEDu.

{gallery}LhP{/gallery} 

LASERSKA LITOTRIPSIJA KAMENA

Laser Med poseduje 2 laserska sistema za razbijanje kamena – Tulijum (Thulium) snage 200 vati i Holmijum (Holmium) snage 30 vati. Procedura je brza, precizna i nema krvarenja.

Problemi sa mokrenjem, uvećana prostata i ponavljajuće urinarne infekcije dovode do stvaranja kamena. 

Usled ovih problema mokraćna bešika ne može u potpunosti da se isprazni pa dolazi do zadržavanja urina. Otpadne materije u bešici obrazuju kristale koji kasnije prerastaju u kamenje.

Kamen može da se pojavi u bilo kom delu urinarnog trakta – u bubrezima, mokraćnoj bešici ili uretri.

Najčešće se pojavljuje u uretri i mokraćnoj bešici. Nastajanje kamena često ne izaziva nikakve simptome. Ukoliko dođe do pojave simptoma, najčešće se javlja bol u stomaku, bol prilikom mokrenja ili krv u mokraći. Manje kamenje koje se nalazi u bešici često se spontano izbacuje sa mokraćom, dok je za izbacivanje većeg kamenja neophodna lekarska intervencija. Ako se postojanje kamena u bešici zanemari, ono može izazvati brojne komplikacije i infekcije.

Do uklanjanja kamena iz urinarnog trakta dolazi kada kamen:

• izaziva neprekidnu bol;

• stvara komplikacije kao što su zapušenje bešike, infekcija i krvarenje;

• ne može samostalno da izađe iz bešike i ima tendenciju ka daljem rastu.

Lasersko razbijanje kamena beleži najbolje rezultate do sada. Hirurška procedura traje kratko, nema neželjenih efekata, a kamenje se veoma brzo izbacuje napolje. Laserska energija deluje direktno na kamen i ne postoji mogućnost oštećenja okolnih tkiva. Laserska litotripsija je minimalno invazivna i bezopasna metoda, a sam proces ove hirurške intervencije posmatra se na specijalnom monitoru.

Postupak izvođenja intervencije Tulijum (Thulium) laserom

Koristi se lasersko vlakno pomoću kojeg se dolazi, bez krvarenja, do mokraćnog kanala, a odatle se ostvaruje pun pristup mokraćnoj bešici. Kamen se laserskom toplotnom energijom razbija na sitnije delove, a potom se usitnjeni delovi kamena izbacuju napolje mehaničkim ili prirodnim putem – mokrenjem. Tulijum (Thulium) laser je odlično rešenje za razbijanje kamena u mokraćnom kanalu i bešici. Odstranjuje se kamenje različitih oblika i veličina, uključujući i izuzetno veliko kamenje.

Postupak izvođenja intervencije Holmijum (Holmium) laserom

Laserski sistem specijalno je razvijen za razbijanje kamenja u svim delovima urinarnog trakta. Koristi moćnu pulsirajuću energiju (50% je jača od prethodnog modela Holmijum lasera), koja deluje direktno na kamen. Ima 2 nove funkcije - "tvrdo kamenje" (hard stones) i "raspršivanje" (dusting effect). Zahvaljujući njima kamen se, uprkos svojoj tvrdoći, razbija na manje delove, koji se potom obrađuju do finih čestica praha i izbacuju napolje kroz uretru.

Detaljnije informacije o tretmanu Tulijum (Thulium) i Holmijum (Holmium) laserom možete dobiti u LASER MEDu.

 

LASERSKA HIRURGIJA TUMORA MOKRAĆNE BEŠIKE

Tulijum (Thulium) laser 200 W omogućava bezbolno i precizno uklanjanje tumora mokraćne bešike. Bešika se nalazi u donjem delu stomaka. Njena osnovna funkcija je skladištenje urina.

 

Krv u mokraći i bol u stomaku su glavni simptomi ovog oboljenja i ne treba ih zanemarivati. Neophodno je što pre posetiti urologa.

Tumor mokraćne bešike otkriva se ultrazvučnim pregledom. To je potpuno bezbolna i bezbedna metoda kojom se, zahvaljujući zvučnim talasima, može tačno utvrditi veličina i struktura organa. Nakon postavljanja konačne dijagnoze određuje se terapija – lečenje, kontrolisanje bolesti ili ublažavanje simptoma.

Tulijum (Thulium) 200 W bezbolno i precizno uklanja tumor mokraćne bešike.

Uklanjanje tumora mokraćne bešike laserom Thulijum (Thulium) 200 vati je minimalno traumatično i nema krvarenja. Osnovna prednost ovog laserskog sistema je njegova preciznost. Prodiranje u tkivo je samo 0,2 mm, što je najmanje moguće u dosadašnjoj urološkoj praksi. Intervencija se sve vreme prati na monitoru što garantuje tačnost i preciznost.

Osnovni faktori rizika za nastajanje tumora mokraćne bešike su:

  • Starost – najčešće se javlja nakon 50. godine života, a u retkim slucajevima se može javiti i kod osoba mlađih od 40 godina.
  • Pušenje – pušači obolevaju 4 puta češće od nepušača. Neke od kancerogenih supstanci duvana koje se nalaze u urinu mogu oštetiti mokraćnu bešiku.
  • Izloženost hemijskim materijama na radnom mestu ili u radnoj okolini – na primer, boje ili sredstva koja se koriste u gumarskoj industriji.
  • Pol – kod muškaraca je 3 puta učestaliji nego kod žena.
  • Rasa – crnci obolevaju nešto ređe od belaca.
  • Hrana i piće – voće i povrće smanjuje, dok kafa povećava rizik od nastanka ove bolesti
  • Prethodno lecenje radioterapijom ili hemoterapijom.
  • Infekcije mokraćne bešike.

 
Detaljnije informacije o tretmanu Tulijum (Thulium) laserom možete dobiti u LASER MEDu.

 

 

Obaveštavamo vas da ovaj sajt koristi "kolačiće" koji služe poboljšanju funkcionalnosti sajta.
Politika privatnosti Prihvatam